Zieleń przy biurowcu

Powierzchnia: 63,25m2

To miejskie podwórko, znajduje się na terenie rewaloryzowanej kamienicy, w której będzie mieściła się siedziba dużej firmy. Przestrzeń jest bardzo mała i mocno zacieniona przez sąsiednie budynki. Naszym zadaniem było więc stworzenie miejsca, które będzie zachęcało do spędzania

w nim czasu w przerwach w pracy. Musi być elegancko, ale i przytulnie, z dużą ilością zieleni, która nie tylko będzie cieszyła oczy, ale także pozwoli pracownikom się zrelaksować.

 

Rozwiązania projektowe:

 

Elementy małej architektury:

  • ciekawe, drewniane siedziska zachęcające do spędzania czasu w większym gronie: pierwsze

w formie huśtawki dla paru osób; drugie to narożna ławka połączona z donicą na rośliny;

  • drewniany panel przy siedzisku z donicą zasłoni przestrzeń od ulicy, sprawi że użytkownicy poczują się intymniej i przytulniej;
  • mocny akcent w postaci dużej donicy w kolorze intensywnej czerwieni ożywi przestrzeń jednocześnie skupiając uwagę i stając się ważnym punktem aranżacji;
  • nieoczywisty układ wąskich płyt betonowych;
  • położone na fragmencie nawierzchni kafelki o wzorze nawiązującym do wnętrza kamienicy subtelnie podzieliły przestrzeń;
  • zamiast kory użyliśmy szare otoczaki, które nadadzą elegancji.

 

Roślinność:

  • rosnące już cisy wkomponowaliśmy w projekt;
  • duża ilość roślinności sprawi, że zmęczone wielogodzinną pracą przy komputerze oczy, będą mogły odpocząć;
  • przez większość dnia panuje tu cień, idealnie dobrane rośliny poradzą sobie w tych warunkach;
  • aby przestrzeń była przytulniejsza i nie przytłaczała szarym otoczeniem, na ścianach zaproponowaliśmy silnie rosnące pnącza;
  • klon pospolity ‘Globosum’ został posadzony w dużej nowoczesnej donicy, zdobiąc podwórko przez cały rok.

 

Oświetlenie:

  • pnącza i drzewo w donicy jest podświetlone od dołu- światło uwydatnia kształt roślinności oraz tworzą grę cieni;
  • lampy stojące niskie są eleganckie i nie przytłaczają swoją wielkością.